Ξεκινάμε!

Τι θα δούμε, τι θα κάνουμε και τι θα αποκομίσουμε στο τέλος

Η πόλη που μένουμε μοιάζει σαν να γεννήθηκε μόλις πριν από μερικές δεκαετίες. Γνωρίζουμε για την ιστορία μας πολύ λίγα πράγματα, μερικά πρόσωπα ή ελάχιστα γεγονότα. Μέσα από αυτόν τον δικτυακό τόπο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα ταξίδι σε μια Φλώρινα που δεν γνωρίζουμε. Θα ασχοληθούμε με την ιστορία της στα οθωμανικά χρόνια και μέσα από χάρτες, σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε μερικές όψεις της πόλης: τις συνοικίες και τα θρησκευτικά της κέντρα, όπως αυτά υπήρχαν μέχρι το 1924.

Με το υλικό και τις δραστηριότητες, θα "πετάξουμε" πάνω από την πόλη, θα "κατέβουμε" χαμηλά για να δούμε λεπτομέρειες και θα "περπατήσουμε" μέσα στα σοκάκια της για να αντικρίσουμε μερικά από τα σημαντικότερα κτίριά της.

Μετά από αυτή την περιδιάβασή μας στο παρελθόν της πόλης, θα είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίζουμε, να διακρίνουμε και να περιγράφουμε τις συνοικίες της οθωμανικής πόλης πάνω σε έναν χάρτη. Θα είμαστε ικανοί να εντοπίζουμε τα σημεία όπου εκείνα τα χρόνια υπήρχαν τζαμιά και εκκλησίες και θα μπορούμε στη σημερινή πόλη να βρίσκουμε και να περιγράφουμε τα απομεινάρια αυτών των κτισμάτων. Θα μπορούμε, βλέποντας έναν χάρτη ή μια παλιά φωτογραφία της πόλης, να αναγνωρίζουμε τη συνοικία ή το θρησκευτικό κτίριο. Ο δικτυακός αυτός τόπος θα μπορούσε να μην είχε γίνει, αφού όλο το υλικό είναι ήδη έντυπο, όμως έτσι θα μάθουμε πώς μπορούμε να παίρνουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, να τις αξιολογούμε και να τις χρησιμοποιούμε.

Η Φλώρινα στις αρχές του 20ου αι.

Ένα πρώτο βήμα που θα σας βοηθήσει να μελετήστε τον χάρτη με τον μεγεθυντικό φακό, είναι να καταλάβετε ποιο είναι το βουνό που βλέπουμε, από ποιο σημείο δηλαδή βλέπουμε την πόλη. Επίσης και ο κάμπος στ' αριστερά μας βοηθάει να προσανατολιστούμε. Περιηγηθείτε στην πόλη και προσπαθήστε να εντοπίσετε γνωστά σημεία.


Για να συνεχίσεις στις υπόλοιπες ιστοσελίδες πρέπει να επιλέξεις τη σωστή πρόταση
Ποια από τις παρακάτω προτάσεις περιγράφει τη Φλώρινα πριν το 1924

Στη Φλώρινα μέχρι το 1924 ζούσαν χριστιανοί και μουσουλμάνοι.
Στη Φλώρινα πριν το 1924 δεν υπήρχαν χριστιανοί.
Στη Φλώρινα δεν κατοίκησαν ποτέ μουσουλμάνοι.

Αδειοδοτημένο υπό τους όρους GNU Free Documentation License

Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε με την εφαρμογή ελεύθερου - ανοικτού κώδικα λογισμικού eXe eLearning από τον Γιάννη Κασκαμανίδη